Luddes’ Hus Historie

Luddes Hus beliggende “Bakkens Huse” Byrum Hovedgade 64, Byrum

Luddes Hus er opført i begyndelsen af år 1900 af smedemester Christian Jensen, kaldet ‘Den Store Smed’. I 1904 tinglyses huset med smedemester Carl Christensen som ejer, og huset fungerer herefter i mange år som beboelse i forbindelse med smedjen i Byrum.
  
I 1918 sælges huset til bagermester N.C.S. Thøgersen, hvis søn, hovmester Ludvig Thøgersen – kaldet Ludde – overtager huset i 1950. Han bor her i en lang årrække og dør 1976.

I 1973 overtages huset af Johanne Marie Olesen (kaldet Tullebager) født Thøgersen. Senere står huset til rådighed for familien, og gennem Tulles datter, jordemoder Ellen Reiersen, overtages huset i 1995 af Læsø kommune. Den gamle smedje er da revet ned, og Læsø kommune iværksætter en gennemgribende renovering af huset og haven.

Samarbejdet med Læsø Kunstforening tager herefter sin begyndelse.

Luddes Hus i dag

28. maj 1996 åbner Læsø Kunstforening huset med den første udstilling af Erik Skjoldborg. Siden har Luddes Hus været ramme om et utal af kunstudstillinger.
   
Luddes Hus indeholder stadig en del af det oprindelige møblement, og dette er med til at give huset dets charme og særlige atmosfære. Uanset hvilken type kunst væggene er smykket med, bliver et besøg i Luddes Hus en særlig oplevelse.